Cankova

MISEL DNEVA

"Človek je torej zato na svetu, da se pripravi na večno življenje." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

OZNANILA, 7. junij 2020

nedelja, 07.06.2020


Maše od 8. do 21. junija 2020

 

Ponedeljek, 8. junij: Medard - škof:

7.00: za + Hermana Šbül od Dušana Mauko

Torek, 9. junij: Primož in Felicijan - mučenca:

7.00: za + Franca Škotnik od soseda Andreja in Danice

za + Marijo Sukič od druž. Vogrinčič

Sreda, 10. junij: Bogumil - škof:

7.00: za + Franca Bencik od članov ŽPS in GS

Četrtek, 11. junij: Sv. Rešnje Telo in Kri:

19.00: za + Karla Mekiš , umrl v Kanadi, dar. nečakinja Slavica z družino iz Topolovec

Petek, 12. junij: Adelajda - devica:

19.00: za + Ljudmilo Kodrič, dar. druž. Nikolaja Dündek

za + Ludvika Šinko od druž. Lang Karela iz Trdkove

Sobota, 13. junij: Anton Padovanski - redovnik:

19.00: za + Antona in Ido Štotl iz Domajinec

za + Rudolfa Cener od hčerke Danijele z družino

Nedelja, 14. maj: 11. nedelja med letom:

7.00: za + Heleno Ribaš od druž. Čeh

za + in žive farane in dobrotnike cerkve

10.00: za + ženo Marijo, mamo Karolino in vse + iz družine Gumilar + 30 dar za cerkev

Ponedeljek, 15. junij: Vid - mučenec:

7.00: za + Ljudmilo Kodrič od Brigite Vučak iz Cankove

Torek, 16. junij: Beno iz Meissna - škof:

7.00: za + Dragico Horvat od hčerke Sonje z družino

za + Rudolfa Cener od sestre Darinke z družino

Sreda, 17. junij: Rajner - samotar:

7.00: za + Jožefa Pintar od Šinko Ivana iz Cankove

Četrtek, 18. junij: Gregor - škof:

19.00: za + Marijo Sapač od druž. Jauk iz Domajinec

za + Franca Škotnik od soseda Franca in Marije

Petek, 19. junij: Srce Jezusovo:

19.00: za + Franca Bencik od druž. Nikolaja Dündek

za +Marijo Sukič od druž. Pitz

Sobota, 20. junij: Marijino brezmadežno srce:

19.00: za + Marijo Sapač od druž. Hrastnik iz Laškega

za + Heleno Ribaš od druž. Bokan iz Skakovec

Nedelja, 21. junij: 12. nedelja med letom:

7.00: za + in žive farane in dobrotnike cerkve

10.00: za + Ludvika Šinko od druž. Rac iz Cankove


Oznanila

V četrtek, 11. junija je slovesni praznik sv. Rešnjega Telesa in Krvi – telovo. Sveta maša bo zvečer, vendar brez procesije zaradi trenutnih virusnih razmer.

V soboto, 13. junija bomo imeli zaključek letošnjega veroučnega leta. Otroci so skupaj s starši lepo vabljeni k zaključni sveti maši ob 10. uri. Od 9. ure naprej bo možna sveta spoved. Držati se moramo vseh navodil za preprečevanja okužb z virusom.

Spoštovani župniki,

Vam, vsem drugim duhovnikom v škofiji in pastoralnim sodelavcem želim izraziti zahvalo Apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji, nadškofa Jean-Marie Speicha in svojo zahvalo za vse iznajdljivo pastoralno delovanje v času koronavirusa. Hvala tudi, da ste se odzvali na povabilo ravnatelja Škofijske pastoralne službe dr. Franca Zorca in posredovali svojo izkušnjo. S pomočjo vaših odgovorov smo lahko pripravili poročilo za Apostolskega nuncija, ki ga je prosil. V nadaljevanju vam posredujem del njegovega pisma, v katerem se zahvaljuje za poročilo, predvsem pa za vso pastoralno zavzetost in krepitev svojega poklica.

Res se iz srca zahvaljujem. … Ta zahvala gre tudi duhovnikom, ki delujejo v škofiji, tako škofijskim kot redovnim. Koronavirus je primoral nas vse, škofe in duhovnike, na novo opredeliti in poglobiti naš poklic in poslanstvo v težkem času. Okrepil je tudi naše občestvo s pokojnimi sobrati, ki so v preteklih stoletjih veliko trpeli zaradi vojn, pandemij in preganjanja raznih vrst. Zahvaljujem se tudi redovnikom in redovnicam, ki so po svoji karizmi in dejavnostih prispevali h krepitvi telesa Cerkve s svojim posebnim poklicem. Hvaležen bi vam bil, če bi prenesli vernikom, ki so vam zaupani, ne samo občudovanje in spodbudo Apostolskega nuncija za njihov način iskanja Boga in življenja po milostih velikega tedna, kakor so mogli, ampak tudi blagoslov svetega očeta. Sveti Duh, ki ga bomo posebej slavili in častili na bližnji binkoštni praznik, naj nas navdihne, da se bomo iz situacije, ki smo jo živeli, naučili nekaj na človeškem in pastoralnem področju, da bi odprli Bogu in Njegovemu ljudstvu nov in nepričakovan prostor na naši skupni bratski poti proti večnosti. (Ap. nuncij Jean-Marie Speich)

Pridružujem se nuncijevi prošnji in želji in vas spodbujam k prenosu te zahvale tudi vernikom. In naj nas vse vodi Sveti Duh na poti vere, upanja in ljubezni. Na vse vas in vaše vernike kličem Božji blagoslov po Marijini priprošnji.
dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof

Dopolnila v Škofiji Murska Sobota k navodilom slovenskih škofov v slovenskih cerkvah v času začasne umiritve epidemije COVID-19
Spoštovani duhovniki, redovniki, redovnice, verni laiki.

S tem dopisom vam sporočam, da z 2. junijem 2020, prenehajo veljati posebna določila za čas epidemije, ki so bila izdana za Škofijo Murska Sobota v Sporočilih slovenskih škofij, (6,2020). Z datumom tega dopisa v celoti pričnejo veljati tudi za Škofijo Murska Sobota Navodila slovenskih škofov v slovenskih cerkvah v času začasne umiritve epidemije COVID-19 (2. faza: dodatno sproščanje ukrepov).

Za Škofijo Murska Sobota zaradi ugodnih epidemioloških razmer veljajo naslednja dopolnila:

1) Javna bogoslužja in drugi verski shodi zunaj cerkva so dovoljeni. Proščenja, ki so odpadla, se lahko po župnijah in vaseh naknadno obhajajo v primernem času. Proščenja, romarski shodi ter druge cerkvene slovesnosti, ki so še predvidene, se lahko obhajajo ob upoštevanju varnostnih navodil škofov in države.

2) Duhovniki lahko mašujejo tudi po vaških kapelah. Obiski bolnikov za prve petke so dovoljeni.

3) Kjer župnik presodi, da so birmanci ustrezno pripravljeni (tri neposredna srečanja birmancev s katehetom, opravljena devetdnevnica in srečanje z birmovalcem) je lahko birma v župniji v soboto 26. ali v nedeljo 27. septembra 2020 ob 9.00, oziroma ob 14.00. Birmovali bodo: škof, generalni vikar, škofov vikar za narodnosti ter dekani. Birmovalca ter dan in uro birme bo določil škof. Do 30. junija 2020 župniki lahko zaprosijo generalnega vikarja za birmo v okviru teh dveh datumov.

4) V škofiji Murska Sobota v letu 2020 poletnih oratorijev ne bo. Župnije pa lahko pripravijo oratorijski dan, pri čemer pa župniki prevzemajo vso odgovornost za varnost udeležencev.

5) Za vse dogodke v župniji, ki so cerkvenega značaja, odgovarja župnik in pri tem nosi posledice nepravilnosti, ki jih ob morebitnem nadzoru ugotovi inšpektor. Župnik je prav tako odgovoren za morebitne okužbe z virusom COVID-19 na teh dogodkih. Če župnik ob upoštevanju državnih in cerkvenih navodil ne more zagotoviti varnosti, naj izvedbo takšnih dogodkov opusti.

Ta dopolnila k navodilom slovenskih škofov veljajo do preklica. Vse nas naj varuje in ohranja dobri Bog.


V nujnem primeru se lahko obrnete po telefonu:

Alojz Benkovič mobi: 041 636 445

E-mail: alojz.benkovic@siol.net

ali alojz.benkovic@rkc.si

ali Štefan Grabar mobi: 041 716 545